Menu

Natalie Alice

Podwójne szczęście

Jesienny przepis obiadowy dla dzieci

nataliealice

Dziś podzielę się z Wami, ulubionym obiadem moich córek, którym zajadają się podczas jesiennych posiłków. Dyniowe gnocchi, czyli kluseczki ala kopytka podawane z prostym sosem pomidorowym są u nas przebojem. Delikatne w smaku, mogą być podawane dzieciom już od 10 miesiąca życia.

gnocchi

Do ich przygotowania potrzebujemy 25 dag dyni, najlepiej hokkaido, ale sprawdzi się tu także piżmowa oraz 30 dag mąki, łyżka oliwy, jedno jajo i trochę pieprzu do smaku. Z dyni musi powstać mus, więc albo obieramy i kroimy ją na mniejsze kawałki i gotujemy, aż do odparowania płynu, albo parujemy i miksujemy na puree. Do masy dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Z niego odkrawamy część, formujemy w wałek i odkrawamy kluski. Każdą jedną kształtujemy w walec, a widelcem robimy na niej wzorek. Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia na wierzch. Podajemy z prostym sosem pomidorowym (pomidory, sól, pieprz, bazylia) lub z samym masłem.

A tu jeszcze inny ulubiony przepis moich dzieci na marchewkowe kopytka:

Tym sposobem można przemycać, całkiem niezłe ilości warzyw w posiłkach.

© Natalie Alice
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci